Narcisme. Je hebt er vast van gehoord. Het lijkt een ware volksziekte geworden. Wetenschappers claimen dat dat zelfs al enkele jaren aan de hand is. Ze spreken van een epidemie, als het om de zich razendsnel verspreidende aandoening narcisme gaat. Eenzelfde soort ‘epidemie’ als die van obesitas, maar dan met narcisme, laat onderzoek zien:

“Data van onderzoek onder 37.000 studenten laat zien dat narcistische persoonlijkheidstrekken net zo snel in opkomst zijn als obesitas dat tussen de jaren ‘80 en nu is. De verrijzenis van narcisme staat in de hoogste versnelling, met sneller stijgende scores sinds de jaren ‘00 dan in de decennia daarvoor.”

DE NARCISME EPIDEMIE

Een – op zijn zachtst gezegd  – interessante conclusie uit het boek ‘The Narcissism Epidemic’ over omgaan met narcisme, door wetenschappers dr. Jean Twenge en dr. Keith Campbell.

Nu kun je 2 dingen denken:

1 – ‘Herkenbaar. Ik zie het zó veel tegenwoordig. Goed dat we dit probleem aankaarten.’

2 – ‘Een epidemie? Dan zou ik er toch al mee te maken hebben gehad. Da’s niet het geval. Het zal dus allemaal wel meevallen.’

In het eerste geval zit je – helaas – goed. In het tweede geval heb je blijkbaar nog niet helemaal door wat er om je heen aan de hand is. Ja, zo confronterend durven we het te stellen.

Ook jij hebt namelijk te maken met narcisme. Misschien niet rechtstreeks in relatie tot jezelf. Of je partner. Maar in je omgeving zijn zeer veel narcisten te vinden. De één misschien met wat ernstigere trekken dan de ander. Maar de epidemie is er, geloof me. Of beter: geloof de wetenschap die zich hiermee bezighoudt.

Kijk maar eens goed om je heen. Dan zie je de grootheidswaanzin en het extreme egoïsme die narcisme kenmerken op elke straathoek.

Uit ‘The Narcissism Epidemic’:

“Het opgeblazen aanzicht van zichzelf zie je terug in de selfies die overal te zien zijn. Ouders leren het hun kinderen aan door ze shirts aan te trekken waar ‘princess’ op staat. Tieners en jongvolwassenen hebben het verfijnd op Facebook, en celebrity verslaggevers hebben het tot kunstvorm verheven.”

Wist je ook dat 80% van de tweets op Twitter over de verzenders zelf gaan? Slechts 20% bevat algemene informatie of verwijzing naar iets anders dan men zelf, toonde deze studie aan.